Nettisivutekstit houkuttelevat asiakkaat luoksesi

Osaat kirjoittaa. Kirjoitat blogeja, sähköposteja, artikkeleita ja oikeastaan ihan mitä vain. Näppäimiltäsi syntyy monenlaisia hienoja tekstejä, mutta kun pitäisi kirjoittaa nettisivuille, pää lyö tyhjää.

Kuinka kertoa palveluistaan niin, että kaikki tarpeellinen tulee kerrottua ja teksti silti voittaa lukijan puolelleen? Mitä asiakkaani oikeastaan kaipaavat? Entä miten hakukoneet suhtautuvat tekstiini?

Et ole yksin. Nettisivuille kirjoittaminen on erilaista kuin minkään muun tekstin kirjoittaminen. On otettava huomioon asiakasnäkökulma, hakukoneoptimointi, palvelun faktasisällöt, tekstin houkuttelevuus ja miljoona muuta seikkaa. 

Nettisivustosi tekniikka on ammattilaisen rakentama. Sivuillasi on upea graafinen ulkoasu ja loistavat valokuvat. 

Haluaisitko lisäksi juuri sinun palveluasi varten laaditut tekstit?

Kaisan teksti on himputin upeaa!

–Heidi Härkönen, Ohjausavain Oy

Hakusana- ja palveluanalyysin kautta täsmälliseen tekstiin

Aloitan mielelläni nettisivujen tekstityöt hakusana-analyysilla, jotta saadaan selville, millä hakusanoilla ihmiset hakevat tietoa kyseisellä toimialalla ja aihepiirissä. Analyysin pohjalta saadaan selville millaista sanastoa tekstissä tulee käyttää, jotta se vastaa ihmisten tekemiin hakuihin.

Lisäksi teen palveluanalyysin eli tarkastelen palvelusi asiakasnäkökulmaa. Analysoin lyhyesti asiakaskuntaasi. Keitä he ovat ja miten juuri heille kannattaa asioista puhua. Selvitän, millainen palvelusi on ja millaista tietoa siitä tulee antaa, jotta asiakkaasi voivat tehdä ostopäätöksen.

Hakusana- ja palveluanalyysista saat kirjallisen raportin.

Sinulta faktat, minulta tunne

Minä tarvitsen sinulta faktoja tekstin pohjalle. Jotta tekstiin saadaan kaikki tarvittava tieto, teen sinulle palveluihisi liittyvän kysymyslistauksen. 

Kun vastaat huolella kaikkiin listan kysymyksiin ja kuvailet niiden avulla palveluitasi ja toimintaasi minulle mahdollisimman laajasti, osaan kirjoittaa sinulle tekstin, joka puhuttelee lukijaa. 

Mitä laajemmin palvelujasi ja toimintaasi minulle avaat kysymyspatterin vastauksien avulla, sitä paremmin pystyn kirjoittamaan niiden pohjalta tekstin, joka herättää lukijassa halun ostaa tarvitsemansa palvelun juuri sinulta.

Hakukoneoptimoitu teksti on ihmiselle kirjoitettua

Tiesitkö, että Google analysoi kuinka kauan ihminen viipyy sivustolla?

Jos käyttäjä klikkaa heti takaisin hakutuloksiin, se laskee sivustoa Googlen rankkauksessa. Silloin voidaan olettaa, että sivusto ei tarjonnut sitä, mitä hakija oli etsimässä.

Jos käyttäjä sen sijaan viipyy sivustolla ja jää lukemaan tekstejä, se nostaa sivustoa Googlen hakutuloksissa. Siksi on tärkeää, että sivustolla tekstit ovat kunnossa.

Tekstien tulee herättää kiinnostus ja houkutella lukemaan pidemmälle. Tärkein hakukoneoptimointi teksteissä onkin se, että ne on kirjoitettu ihmistä varten.

Kirjoitan tekstisi niin kuin sinä puhuisit asiakkaallesi.

Tekstiä ihmiseltä ihmiselle

Teen tekstille ja palvelullesi tunneanalyysin ja havainnoin, mitä tarvitaan, että satunnainen sivustokävijä päätyisi asiakkaaksesi. Pyrin kirjoittamaan tekstin niin, että vastaan näihin tunteisiin.

Tunneanalyysi on osa kirjoittamisprosessiani. Siitä en voi antaa erillistä raporttia, vaan sen tulokset näkyvät lopullisissa teksteissä.

Kirjoitan aina ihmiseltä ihmiselle. Kirjoittamani teksti on ymmärrettävää ja helppolukuista ja pyrin löytämään täsmällisiä ilmauksia ja sanoja. Tavoitteenani on luoda teksti, joka soljuu kuin ystävällinen keskustelu sinun ja asiakkaasi välillä.

Otan kirjoittaessani huomioon mahdollisen hakusana-analyysin tulokset sekä pidän huolta, että tekstissä on kaikki tarpeelliset faktat asiakastasi varten, mutta tekstin kirjoittamisessa aina päätarkoitus on se, että se herättää lukijassa oikeanlaisen tunteen.

Sen jälkeen kirjoitan tekstin sinulle siten, että lukija kokee, että sinä puhut juuri hänelle. Hän kokee, että sinä ymmärrät häntä ja hänen tarpeitaan. Tekstillä toivotat asiakkaasi tervetulleeksi.

Kirjoitusprosessin viimeinen osa on se, että luet kirjoittamani tekstin ja kerrot ajatuksesi siitä. Minä viimeistelen tekstin keskustelumme pohjalta ja muokkaan siinä kaikki tarvittavat kohdat, jotta varmasti voit täysin sen allekirjoittaa.

Tekstit omassa aikataulussasi

Muistathan, että kaikkia sivuston tekstejä ei ole pakko hankkia kerralla!

Asiakkaani ovat kertoneet, että hakusana- ja palveluanalyysissa ilmeni asioita, jotka antoivat heille aihetta miettiä ja tarkentaa palveluitaan. Analyysin perusteella he ovat miettineet palveluidensa nimeämistä uudelleen ja he ovat jopa keksineet avullani uusia näkökulmia palveluihinsa.

Kun vastaat kysymyksiin, on sinulla hyvä mahdollisuus pohtia tarkemmin omia palveluitasi ja sitä kuinka voit palvella omia asiakkaitasi paremmin. Siksi tekstien kirjoittamiselle on hyvä antaa aikaa ja tilaa.

Kun olemme päässeet yhteistyön alkuun, voit hankkia tekstejä haluamassasi aikataulussa. Kaikki tekstit kerrallaan tai vaikkapa vain yhden tekstin kuukaudessa.

Kerro minulle millaisia ajatuksia sinulla on nettisivujesi teksteihin niin ideoidaan yhdessä, kuinka voisimme toteuttaa sen. Ota minuun rohkeasti yhteyttä ja keskustellaan sivustosi tilanteesta!